Naar het werk met hoogsensitiviteit

Naar het werk met hoogsensitiviteit

Een fulltime baan hebben met hoogsensitiviteit is een flinke uitdaging. De meeste werkomgevingen zijn immers niet afgestemd op de behoeften van hoogsensitieve personen. Deze mensen hebben vaak veel moeite met het verwerken van overprikkeling en prikkels in het algemeen. Het omgaan met deadlines, de druk die hierbij komt kijken en alle energie van de collega’s kan al gauw te veel worden. Al deze uitdagingen op het werk kunnen ervoor zorgen dat veel mensen met hoogsensitiviteit minder effectief op het werk zijn, weinig kunnen werken of snel een burn-out krijgen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om hsp en werk gemakkelijker en draaglijker te maken. In deze tekst gaan wij in op deze oplossingen. 

Ken je eigen grenzen 

Als persoon met hoogsensitiviteit is het belangrijk om je eigen grenzen te kennen. Door te voorkomen dat je over je grenzen heen gaat kun je het beter volhouden en raak je minder snel overbelast. Bovendien is het erg belangrijk om je bewust te zijn van je persoonlijke behoeften, zodat jij je hierop kunt aanpassen. Je behoeften en grenzen goed kennen houdt ook in dat je om de juiste hulp vraagt wanneer het wat minder gaat. Op die manier kun je geholpen worden, voordat jij jouw grenzen overgaat en het herstel nog langer duurt. Met coaching hoogsensitiviteit kun je leren om je grenzen te herkennen en kun je bewust worden van jouw persoonlijke behoeften. 

Werk aanpassen aan je hoogsensitiviteit 

Veel mensen met HSP passen hun werk ook aan op hun hoogsensitiviteit. Hun persoonlijke behoeften en bijzondere talenten komen bij hun werk dan goed aan te pas. Op die manier kunnen zowel lichamelijke als mentale klachten door overprikkeling voorkomen worden en kunnen zij hun talenten maximaal inzetten. Veel mensen met hoogsensitiviteit gaan bijvoorbeeld werk doen waar veel creativiteit vereist is. Zo kunnen zij al hun gedachten en prikkels kwijt en kunnen zij een verschil maken in de wereld. Door een baan te vinden die aansluit bij jouw behoeften en talenten kun jij jouw hoogsensitiviteit omtoveren tot iets moois en iets positiefs. 

Hulp krijgen van een coach 

We benoemden het net al even kort, maar door de hulp te vragen van een gespecialiseerde coach kun jij jouw leven en werk met hoogsensitiviteit ook flink verbeteren. Samen met jouw coach kun je kijken naar wat jouw talenten en vaardigheden zijn, hoe jij precies om kunt gaan met jouw hoogsensitiviteit en wat jouw persoonlijke behoeften zijn. De omgang met HSP wordt zo een stuk draaglijker.