Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze gezond bezig zijn wanneer ze weer een plastic waterflesje aan hun mond zetten. Het is immers ontzettend belangrijk om voldoende water te drinken, toch? En daar valt ook wel iets voor te zeggen, want water drinken is gezond en zou eigenlijk nog wat meer gestimuleerd moeten worden. Maar dan wel op de goede manier, want plastic waterflesjes blijken behoorlijk schadelijk te zijn voor mens én milieu. Waarom? Dat lees je hieronder.
Plastic waterflesjes bevatten de schadelijke stof BPA
BPA is een chemische weekmaker die gebruikt wordt om plastic en andere soorten kunststof elastisch te maken. Zo zit het onder meer in plastic waterflesjes, bekertjes, bestek en verpakkingen. BPA kan schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral wanneer je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt. Wat veel mensen niet weten is dat er meer BPA vrijkomt op het moment dat het plastic waterflesje in de zon ligt en opwarmt. Daarnaast worden de meeste waterflesjes meermaals gebruikt voordat ze worden weggegooid. Dit is echter sterk af te raden omdat ook bij hergebruik de kans groter wordt dat er (meer) BPA vrijkomt. Veel beter is het om herbruikbare waterflessen te gebruiken. Naast standaard waterflessen kun je tegenwoordig ook heel gaaf waterflessen bedrukken voor een persoonlijke touch.
Bij de productie komen verschillende kankerverwekkende stoffen vrij
Wist je dat bij de productie van PET flessen verschillende kankerverwekkende stoffen vrijkomen? Deze stoffen, als methyleenchloride, ethyleen oxide, benzeen en ethylbenzeen, komen in het milieu terecht en zijn schadelijk voor onze gezondheid. Daarnaast wordt er bij de productie van PET flessen ook gebruik gemaakt van de zeer giftige stof antimoon.
Het water in de flesjes is vervuild met microplastics
Microplastics, helaas ontkomen we er vandaag de dag niet meer aan. Microplastics zijn hele kleine stukjes plastic die inmiddels al in diverse voedingsmiddelen zijn aangetroffen. Zo ook in het water in de plastic waterflesjes van verschillende grote watermerken. En dat is nog niet eens alles, want uit bloedonderzoek is gebleken dat deze minuscuul kleine plastic deeltjes ook al in onze bloedbaan en zelfs organen voorkomen. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is wat de effecten precies zijn van microplastics in onze bloedbaan en organen, lijkt het ons in ieder geval niet gezond…
Plastic waterflesjes komen grotendeels in de oceanen terecht
De plastic soep in zee is nog steeds een wereldwijd probleem. Ook al hebben wij in Nederland nu ook statiegeld ingevoerd op kleine plastic wegwerpflesjes, een heel groot deel van al het plastic belandt helaas nog steeds in zee en spoelt zo uiteindelijk richting de oceanen waar het zeeleven het in sommige gevallen met de dood moet bekopen.