Heb je een kamer waar de temperatuur flink oploopt als de zon schijnt? Dan kun je overwegen om daar zonwerend glas te plaatsen. Ook als je een kamer hebt met veel ramen kan zonwerend glas van toegevoegde waarde zijn. Of denk bijvoorbeeld aan een serre. Een glaszetter Rotterdam kan helpen bij het plaatsen van zonwerend glas. Zo warmt de kamer minder snel op als de zon erop staat. Hoe zonwerend glas precies werkt en wat de voordelen zijn, lees je in dit artikel.
Hoe werkt zonwerend glas?
Zonwerend glas is voorzien van een speciale zonwerende coating, zodat het glas een kleine tint krijgt en minder transparant is. Een andere naam voor zonwerend glas is warmtewerend glas. De coating is gemaakt van metaaloxide. Het zorgt ervoor dat het licht en de warmte van de zon niet direct binnenkomen. Als je overweegt zonwerend glas te laten plaatsen, kan Van der Have Glas je daarbij helpen. Het glas reflecteert de warmte van de zon. Wel laat zonwerend glas daglicht door, maar op een minder felle manier dan hoe je het licht buiten zou zien. Je kunt dus zeker nog wel genieten van het licht dat door het raam naar binnen valt.
Wat zijn de voordelen van zonwerend glas?
Zoals al genoemd, is het grote voordeel van zonwerend glas dat je ruimte niet snel opwarmt als de zon schijnt. Het licht komt nog binnen, maar de warmte wordt weerkaatst. Zo blijft de temperatuur aangenaam en is het nog steeds licht in de kamer. Daarnaast zijn er nog enkele andere voordelen van zonwerend glas.
Lagere energiekosten
Zo kan zonwerend glas ervoor zorgen dat je energiekosten lager worden. Aangezien de temperatuur niet zo hard oploopt op een warme zomerdag, hoef je minder energie te verbruiken om een ruimte te koelen. De airco heb je bijvoorbeeld minder snel nodig, waardoor je daar energiekosten op kunt besparen. Het kan ook zijn dat je in de winter minder snel de verwarming aan hoeft te zetten. Zonwerend glas houdt de warmte in een ruimte over het algemeen goed vast. Ook op die manier bespaar je dus energiekosten.
Geen andere zonwerende producten nodig
Met ramen die zonwerend zijn, heb je geen andere zonwering meer nodig. Een zonnescherm of raambekleding hoeft niet meer nodig te zijn. Ook kun je gordijnen vaker open laten als de zon schijnt, zodat je nog naar buiten kunt kijken.
Lichtinval
Het glas laat nog genoeg daglicht binnen, maar niet op een felle manier. Zo hoef je minder snel met je ogen te knijpen om bijvoorbeeld televisie te kijken of werkzaamheden achter de laptop uit te voeren. Dit kun je beter zien. Het raam is immers niet meer volledig transparant, waardoor je geen last hebt van het scherpe zonlicht.
Wil je ervoor zorgen dat je huis duurzamer wordt en je meer wooncomfort krijgt? Dan is het plaatsen van HR+++ glas een goede zet. Een glaszetter Ommoord kan je helpen om je huidige glaswerk te vervangen of nieuwe ramen te plaatsen. Maar waar moet je zelf op letten bij het laten zetten van HR+++ glas? Wij geven je graag enkele tips voor het kiezen van het juiste glas en de beste glaszetter. Minder last van tocht en vervelende buitengeluiden? Lees gauw verder.
1. Zoek een ervaren glaszetter
Allereerst is het zaak om de juiste glaszetter te vinden. Het zetten van HR+++ glas is niet aan te raden om zelf te doen. Het is een precies werkje, van het inmeten tot aan de montage toe. Wist je bijvoorbeeld dat isolatieglas erg zwaar is om te plaatsen en dat het een binnen- en een buitenzijde heeft? Daarbij geeft een goede glashandel je een garantie, zodat je extra kosten bij verkeerd inmeten of verkeerde montage kunt voorkomen. Kijk dus goed welke voorwaarden en garantie een glaszetter biedt, en onderzoek ook hoeveel ervaring een bedrijf heeft in het zetten van HR+++ glas.
2: Weet wat je doel is
Hoogrendementsglas isoleert beter dan gewoon dubbelglas. Het is verkrijgbaar in HR+, HR++ en HR+++. Hoe meer plusjes je telt, hoe groter de isolatiewaarde. Dat betekent dus dat HR+++, ook wel triple of driedubbel glas genoemd, de beste keuze is om een huis te verduurzamen. Bij HR+++ wordt er gebruik gemaakt van drie glasplaten met een isolerende coating en tussen de platen een isolerend gas. De andere vormen van HR glas bestaan uit twee glasplaten. Wil jij dat je ramen zo min mogelijk warmte in de zomer en kou in de winter binnen laten en woon je tevens aan een drukke weg of straat met veel buitengeluid? Dan kies je voor HR+++ glas.
3: Zorg voor goede ventilatiemogelijkheden
Na het laten plaatsen van HR+++ glas, kan het zijn dat de luchtvochtigheid in je huis toeneemt. Dat betekent dat je alsnog meer moet stoken om je huis op temperatuur te houden en dat wil je natuurlijk niet. Laat je dan ook goed adviseren door de glaszetter. Vraag of er genoeg mogelijkheden voor ventilatie zijn en laat indien nodig ventilatierooster plaatsen in het huis.