Wat zijn de meest voorkomende afmetingen voor een monitor?

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen voor een monitor?

Monitors zijn er in allerlei verschillende afmetingen en aspectratio's. De keuze voor de juiste afmeting kan afhangen van verschillende factoren, zoals het doel van de monitor en de ruimte waar hij geplaatst wordt. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende afmetingen voor een monitor, inclusief de groeiende populariteit van ultrawide monitors.

16:9 monitoren

16:9 monitoren zijn de meest voorkomende monitoren en worden vaak gebruikt voor algemeen computergebruik, zoals surfen op het internet, kijken van films en spelen van games. De standaard afmetingen van een 16:9 monitor variëren van 19 inch tot wel 34 inch. De meest gangbare maten zijn 24 inch, 27 inch en 32 inch.

4:3 monitoren

Vroeger waren 4:3 monitoren de standaard, maar tegenwoordig zijn ze minder populair geworden. Deze monitoren hebben een meer vierkante vorm en zijn geschikt voor specifieke toepassingen, zoals grafisch ontwerp of fotobewerking. De meest voorkomende afmetingen voor 4:3 monitoren zijn 19 inch en 21 inch.

21:9 ultrawide monitoren

Ultrawide monitoren hebben een aspectratio van 21:9 en bieden een breder beeld dan de standaard 16:9 monitors. Dit maakt ze ideaal voor multitasking, gaming en het kijken van films. Ultrawide monitoren zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, variërend van 29 inch tot maar liefst 49 inch. De populairste maten zijn 34 inch en 35 inch.

19:10 monitoren

19:10 monitoren hebben een iets breder formaat dan de standaard 16:9 monitoren en bieden hierdoor meer schermruimte. Deze monitoren zijn vooral populair onder professionals die behoefte hebben aan extra werkruimte, zoals videobewerkers en programmeurs. De meest voorkomende afmetingen voor 19:10 monitoren zijn 24 inch, 27 inch en 30 inch.

32:9 super ultrawide monitoren

Super ultrawide monitoren hebben een aspectratio van 32:9 en bieden een nog breder beeld dan de standaard ultrawide monitoren. Deze monitoren zijn ideaal voor gamers en professionals die meerdere applicaties naast elkaar willen openen. De meest gangbare afmetingen voor super ultrawide monitoren zijn 49 inch en 43 inch.

16:10 monitoren

16:10 monitoren hebben een iets hoger formaat dan de standaard 16:9 monitoren en bieden hierdoor een betere verticale weergave. Deze monitoren worden vaak gebruikt voor grafisch ontwerp en fotobewerking. De meest voorkomende afmetingen voor 16:10 monitoren zijn 24 inch en 30 inch.

5:4 monitoren

5:4 monitoren hebben een vierkante vorm en worden voornamelijk gebruikt in professionele omgevingen, zoals ziekenhuizen en kassa's. Deze monitoren zijn minder gebruikelijk voor algemeen computergebruik. De meest voorkomende afmetingen voor 5:4 monitoren zijn 17 inch en 19 inch.

Kortom, er zijn verschillende afmetingen en aspectratio's beschikbaar voor monitoren, elk geschikt voor specifieke toepassingen. Het is belangrijk om te overwegen waar je de monitor voor wilt gebruiken en welke afmeting het beste bij jouw wensen past. Of je nu op zoek bent naar een standaard 16:9 monitor, een breder ultrawide scherm of een meer vierkante 4:3 monitor, er is altijd een passende optie beschikbaar die aan jouw behoeften voldoet.