Turbo beleggen, hoe werkt het?

Turbo beleggen, hoe werkt het?

Als je in een turbo's belegt, betekent dit dat zowel jij als de bank een deel van het onderliggende product financieren. De bank betaalt het grootste gedeelte, jij betaalt wel rente over het gedeelte wat de bank financiert. Dit stukje rente moet je dus wel aftrekken van het resultaat dat je behaalt met een turbo. De reden dat veel mensen handelen in turbo’s, is dat je er veel geld mee kunt verdienen. Zowel als koersen stijgen als wanneer deze dalen. Zijn turbo’s wat voor jou?

Beleggen in turbo’s

Hoe werkt een turbo? De eerste stap is om te kiezen waar je in wilt beleggen omdat je met turbo's belegt in onderliggende producten. Dit kunnen aandelen zijn, maar ook valuta's of grondstoffen. Vervolgens dien je na te denken over het long of short gaan. Denk je dat de waarde van het onderliggende product in de komende periode gaat stijgen? Dan ga je long. Denk je dat de waarde van het onderliggende product zal dalen? Dan ga je short. Uiteindelijk volgt de koers van een turbo die van het product waarin je belegt, met andere woorden, beleg je in een specifiek aandeel, dan volgt de koers van de turbo de koers van dit aandeel. Stijgt de waarde van het aandeel en ben je long gegaan, dan maak je winst en vice versa werkt dit voor een daling en een turbo short.

Voordelen van turbo’s

Doordat je maar een klein gedeelte van de aanschafwaarde van een product koopt, is de instap laag. De bank betaalt immers het grootste deel van het product, hiervoor wordt wel rente in rekening gebracht. Een ander voordeel van een turbo is dat je uit veel producten kunt kiezen, waarmee je ook in bepaalde mate spreiding aan kunt brengen in je beleggingsportefeuille. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor valuta, grondstoffen, maar ook voor obligaties. Ander voordeel van turbo’s is dat het hefboomeffect kan zorgen voor veel rendement. Zeker als je veel turbo’s koopt per belegging, kan dit flink oplopen. Omdat je belegt in een grotere waarde met een klein bedrag, beleg je eigenlijk sneller dan je 'normaal' zou doen met het onderliggende product. Vandaar de naam 'turbo'.

Kennis over turbo’s

Ben je een beginnende belegger? Dan is het belangrijk om jezelf goed te verdiepen in de wereld van turbo’s omdat het grote winsten maar zeker ook grote verliezen kan oplopen. Besluit je wel te binnen met beleggen in turbo's begin dan niet direct met een groot bedrag maar beleg met geld wat je 'kunt missen'. Het is een leerzame en maar zeker uitdagende en risicovolle manier van beleggen, wat ook nog eens kan zorgen voor een uitstekend rendement. Kom je termen tegen die je niet kent? Raadpleeg dan de turbo kennisbank en zoek de betekenis op van deze term. Ook doe je er goed aan om blogs te lezen over hoe beleggen in turbo’s in zijn werk gaat en waar je op moet letten. Je krijgt handige tips in deze blogs die je meteen toe kunt passen. Zodat je met een gevoel kunt starten met beleggen in turbo’s.

Heb jij je goed ingelezen over turbo's en wil je starten met turbobeleggen? Maak dan ook niet de fout om spontaan een brokerkeuze te maken. Alle brokers verschillen. Vergelijk deze verschillen om de beste broker voor jouw beleggingen te achterhalen!