Wat betekent het als je hond constant over zijn lip likt?

Wat betekent het als je hond constant over zijn lip likt?

Waarom likt je hond steeds over zijn lip?

Elke hondeneigenaar ziet het weleens: een hond die voortdurend met zijn tong over zijn lippen likt. Hoewel dit gedrag op het eerste gezicht onschuldig lijkt, kan het verschillende betekenissen hebben. In dit artikel leggen we uit wat het kan betekenen als je hond constant over zijn lip likt, wanneer je je zorgen moet maken en wat je eraan kunt doen.

Normaal gedragsmatig likken

Het likken over de lippen kan voor honden een normaal gedragsmatig signaal zijn. Veel honden likken hun lippen als een vorm van communicatie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze zich onderdanig willen tonen of dat ze proberen een conflictsituatie te vermijden. In een groep honden is dit gedrag vaak een subtiel signaal naar andere honden toe: ‘ik ben geen bedreiging’.

Spanning of stress

Een veelvoorkomende reden voor liplikken is spanning of stress. Wanneer een hond zich ongemakkelijk voelt, bijvoorbeeld in een onbekende situatie of bij harde geluiden, kan hij repetitief over zijn lippen likken. Dit wordt ook wel een ‘kalmerend signaal’ genoemd. Dit gedrag is een manier voor de hond om zichzelf gerust te stellen of om te communiceren dat hij zich niet prettig voelt.

Communicatie met mensen

Honden gebruiken hun lichaamstaal ook om met mensen te communiceren. Wanneer je hond bijvoorbeeld boos of gespannen is en over zijn lip likt terwijl je iets van hem vraagt, geeft hij mogelijk aan dat hij zich onder druk gezet voelt. Dit is belangrijk om als eigenaar te herkennen zodat je kunt voorkomen dat je per ongeluk spanning veroorzaakt.

Medische oorzaken van liplikken

Naast communicatie- of stresssignalen zijn er ook fysieke oorzaken die liplikken kunnen verklaren. Zo kan je hond pijn in zijn mond hebben, bijvoorbeeld door tandproblemen, een vreemd voorwerp tussen de tanden of een ontsteking. Ook misselijkheid kan leiden tot het likken van de lippen. Honden die zich misselijk voelen, zullen geregeld slikken en liplikken vanwege de toename van speekselproductie.

Vreemde smaken of geuren

Een tijdelijke oorzaak kan ook zijn dat je hond iets met een aparte smaak of geur heeft gegeten of geroken. In dit geval zal het liplikken meestal kort duren en spontaan weer stoppen.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als het liplikken aanhoudt, intensiever wordt of gepaard gaat met andere symptomen zoals kwijlen, lusteloosheid, verlies van eetlust of gedragsverandering, is het raadzaam om je dierenarts te raadplegen. Een constante trigger van dit gedrag zonder duidelijke oorzaak kan wijzen op een medisch probleem of aanhoudende stress, wat beide behandeld moeten worden.

Wat kun je als eigenaar doen?

Observeer het gedrag van je hond goed en let op in welke situaties hij over zijn lippen likt. Probeer stressvolle situaties te vermijden of te verminderen. Stressreducerende oefeningen of modificatie van gedrag onder begeleiding van een hondengedragstherapeut kunnen helpen. Als je vermoedt dat er een medische oorzaak is, wacht dan niet te lang met een bezoek aan de dierenarts.

Geduld en begrip

Het belangrijkste is om dit soort signalen van je hond serieus te nemen. Door aandachtig te kijken naar lichaamstaal en gedrag kun je als eigenaar goed inspelen op de behoeften van je hond en tijdig ingrijpen waar nodig.