Leuke, opmerkelijke feiten over sokken

Leuke, opmerkelijke feiten over sokken

Van alle kledingstukken in onze garderobe zijn sokken wellicht het zwaarst ondergewaardeerd.

Terwijl hemden en broeken zich mogen verheugen op de belangrijkste plaatsjes in de kleerkast, krijgen sokken meestal ergens onderaan een schuif, die ze dan vaak nog moeten delen met zakdoeken.

Ook het aantrekken van sokken geeft een oneerbiedige indruk. Je houdt de sok tussen duim en wijsvingers van beide handen geklemd, en rukt ze over je voet. Zit de hiel niet op zijn plaats, dan volgt er nog wat geduw en getrek, en zo moet het maar goed genoeg zijn.

Eenmaal op zijn plaats krijgt een sok ook niet echt gelegenheid zich te laten bewonderen. Prompt worden er schoenen over de onderhelften geschoven. De rest verdwijnt onder de broekspijpen.

Sokken verdienen beter

Tenslotte hebben ze enkele belangrijke functies:

•             Ze beschermen tegen de kou,

•             Ze beschermen de huid door de wrijving te verminderen die veroorzaakt wordt door schoenen te dragen,

•             Ook vangen ze zweet op. Dat is niet onbelangrijk, aangezien er ongeveer 250.000 zweetkliertjes in een menselijke voet zitten. Vind je dat je sokken na een drukke dag een reukje verspreiden? Probeer je dan eens even het aroma van je schoenen in te beelden als je zonder sokken zou hebben rondgelopen.

Aanbevolen: Sokken - de voorjaarscollectie is binnen - Gratis verzending en retour

Een brokje geschiedenis

Sokken bestaan al ruim 10.000 jaar. Oorspronkelijk waren ze van dierenhaar gemaakt. Archeologische vondsten in Groot-Brittannië wijzen uit dat de Romeinse soldaten sandalen met sokken droegen. Een modemisser, toegegeven, maar laten we niet vergeten dat dit machtige rijk een bloeitijd van 2.000 à 3.000 jaar kende, en op een bepaald moment driekwart van het huidige Europa bezat.

Ter vergelijking:

•             Het oudst bekende hemd dateert van ongeveer 5.000 voor Christus;

•             Pas sinds de Middeleeuwen werd het dragen van een onderbroek gebruikelijk;

•             De stropdas vindt zijn oorsprong in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648).

“To wear or not to wear”

Albert Einstein droeg nooit sokken, zelfs niet toen hij werd uitgenodigd op het Witte Huis bij President Roosevelt. Hij wijtte het probleem aan zijn dikke teen die steeds gaten veroorzaakte. Teleurstellend voor iemand die tot ’s werelds grootste geesten behoort.

Gelukkig zijn er ook sokkenliefhebbers:

•             Albus Perkamentus, personage uit de Harry Potter boekenreeks, zei dat je nooit genoeg sokken kan hebben. Welke modellen het sympathieke schoolhoofd dan onder zijn gewaad droeg, schrijft J.K. Rowling nergens. Misschien was het wel een paar “Starry Night” sokken van Hotsox.

•             Een andere beroemde sokkendrager was Michael Jackson. Was hij niet gestorven, dan zou de zanger van Thriller misschien zijn witte sokjes hebben ingeruild voor een paar met een skullcandy motiefje.

•             De vader van John Fitzgerald Kennedy onthulde ooit dat zijn zoon wel vaker Pa’s sokken “leende”. Gele Alfredo Gonzales sokken hadden Amerika’s populairste president vast geflatteerd.

Laat je inspireren

Heb je een trendy buurman of een steeds elegant geklede collega op het werk, kijk gerust bij hen de kunst af.

Uitgelicht: Tommy Hilfiger ondergoed - de voorjaarscollectie is binnen - Gratis verzending en retour

Een voordeel van sokken is dat ze niet duur zijn. Hoewel… Eind 2014 bracht het merk Falke elite-sokken uit, gemaakt van vicuña-wol. Voor “luttele” £495 per paar gingen ze over de toonbank; in een mum van tijd waren ze uitverkocht. Inderdaad, waarom zou je niet eens een beetje meer geld uitgeven? Tenslotte blijven sokken erg lang bij je als je ze goed verzorgt.

Aarzel dus niet! Of je nu dik bent of dun, lang of kort, of je geplaagd wordt door jeugdpuistjes of ouderdomsrimpels, met je voeten kan je er altijd prachtig uitzien.