Hoe kun je een tuin milieuvriendelijk inrichten?

Hoe kun je een tuin milieuvriendelijk inrichten?

Wil je graag milieuvriendelijk leven en dit ook meenemen bij het tuinieren? Lees dan snel verder, want wij vertellen je in dit artikel hoe je dat het beste kunt doen. Je kunt namelijk heel gemakkelijk een milieuvriendelijke tuin inrichten. Daarnaast bespaar je dan ook nog eens op water en energiekosten. We geven je hieronder handige tips om milieuvriendelijk te tuinieren.

Milieuvriendelijke tuin

Ten eerste kun je ervoor zorgen dat je minder gras in je tuin hebt. Kies bijvoorbeeld voor een terras of beplanting i.p.v. een gazon. Dit bespaart namelijk heel veel water. Je hoeft het terras dan niet te sproeien en de beplanting heeft minder water nodig. Je kunt ook een milieuvriendelijke vloer in je tuin leggen, zoals bamboe of hout.

Een andere tip is om milieuvriendelijke verlichting in je tuin te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan solarverlichting of LED-lampen. Dit bespaart heel veel energie en is dus ook milieuvriendelijker.

Ook kun je milieuvriendelijke materialen gebruiken voor je tuinmeubels, zoals tuinmeubels van hout of bamboe. Dit is namelijk veel milieuvriendelijker dan kunststof. Heb je in de tuin een elektrische verwarmer of andere manieren van verwarming? Dan heb je hiervoor ook energiezuinige opties om uit te kiezen.

Soorten planten

Ben je planten aan het uitzoeken voor je tuin? Dan kan deze keuze ook bijdragen aan een beter milieu. Het gaat in Nederland namelijk niet goed met de bijen en vlinders. Deze beestjes zijn cruciaal voor de bestuiving van onze bloemen en planten. Het probleem is dat er steeds minder voedsel voor hen is. Wij kunnen hier iets aan doen door bepaalde soorten planten in onze tuin te zetten die bijzonder aantrekkelijk zijn voor deze beestjes. Zo kun je een dubbele tulp of dahlia kopen om vlinders en bijen aan te trekken. Planten zoals lavendel of rozemarijn zijn ook bijzonder aantrekkelijk.

Als je milieuvriendelijk wilt tuinieren, is het dus belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn. Denk goed na over de planten die je neerzet en de materialen die je gebruikt. Je hoeft niet perse dure zonnepanelen te plaatsen of je schuur te isoleren om te zorgen voor een duurzame tuin. Er zijn ook veel goedkopere opties.